logo

Kanalizacija i vodoopskrba - Općina Stupnik

NASTAVAK GRADNJE KANALIZACIJE

Vječna tema i temeljna infrastruktura za sve ostale radove na našim ulicama je gradnja kanalizacije u dijelovima naselja gdje nedostaje. Nositelj, zakonski investitor i isporučitelj vodne usluge za Općinu Stupnik na ovim projektima je VIO ZG. Projekti kanalizacije za većinu naselja Donji Stupnik su uvršteni u studiju koju VIO ZG šalje na odobrenje za EU sredstva. Taj je postupak započet još 2019. ali je za prošlo EU financijsko razdoblje odbijena njihova prijava jer je Grad Zagreb uvrstio vlastite projekte za koje nisu riješeni imovinsko pravni odnosi i nije ishođena građevinska dozvola. Dobar dio hrvatskih gradova i općina je već iz EU sredstava izgradilo kilometre ove infrastrukture dok je Zagreb za tu namjenu uspio povući tek mrvice. Glavni grad umjesto da bude predvodnik i primjer još uvijek sa zadnjeg mjesta gleda u leđa ostatku Hrvatske! Nažalost Stupnik je, ne svojom voljom već zakonski vezan za VIO ZG, kolateralna „žrtva“ ove situacije.  Općina Stupnik ima već niz godina važeću dozvolu ali ne može ove projekte samostalno kandidirati za EU sredstva već moramo čekati Zagreb i isključivo s njima u paketu kandidirati za EU financiranje. Procjenjena vrijednost ovog projekta financijski je izuzetno visoka jer je cijeli projekt jedinstven i nije rađen u fazama kao za G. Stupnik zbog planiranog  kandidiranja za EU sredstva. Zbog svega Općina samostalno financijski ne može pokriti ovakav veliki projekt i EU financiranje je presudno za realizaciju. S obzirom na velik porast cijene građevinskih radova moguće je dodatno povećanje vrijednosti radova kada bude došlo do nabave.

Zadnje informacije koje smo dobili od VIO ZG su da će nova studija za odobrenje EU financija biti spremna u siječnju 2024. godine i tada bi, nadamo se, napokon počela nabava, a zatim i radovi na kanalizaciji u Donjem Stupniku.

Glavni vod kanalizacije po Stupničkoobreškoj i dijelu Horvatske graditi će se u 2024. godini. Ostale ulice koje nemaju kanalizaciju postepeno će je dobiti u godinama koje slijede.

Thank you for your upload

Skip to content