logo

Održana svečana sjednica povodom dana Općine Stupnik - Općina Stupnik

Općina Stupnik godinama se potvrđuje kao jedna od gospodarski najsnažnijih sredina u Zagrebačkoj županiji, iako prostorno mala, ali naslonjena na samu metropolu, što joj daje i dodatni zamah u razvoju. Da bi se on i dalje osnaživao brine se aktualna općinska uprava na čelu s načelnikom Brunom Perkovićem i predsjednikom Općinskog vijeća Josipom Pipićem što je potvrđeno i danas poslijepodne na svečanoj sjednici Općinskog vijeća održanoj u dvorani zgrade Općine Stupnik.

SLAVLJENIČKI GOVORI

I dok je Josip Pipić govorio o povijesti Stupnika i njegovih stanovnika, Stupnjara i Stupnjarki, na aktualni trenutak osvrnuo se Bruno Perković. Iz njegova sažetog govora izdvajamo dio u kojemu je govorio o tome da je Stupnik jedina hrvatska općina, a druga jedinica lokalne samouprave u državi, uz Grad Pulu, koja je izradila idejni koncept odvodnje površinskih i oborinskih voda u skladu s Nacrtom strategije prilagodbe klimatskim promjenama u Hrvatskoj. U skladu s tim konceptom u izradi je projektna dokumentacija rekonstrukcije nekoliko ulica s izgradnjom nogostupa, biciklističke staze i rješavanja oborinske odvodnje. S tim u vezi načelnik Perković posebno je izdvojio Ulicu Svetog Benedikta, županijsku cestu koja je važna poveznica Gornjeg i Donjeg Stupnika. Početak radova na njoj je kraj 2019. godine, nakon što Stupnjari, kako se nadaju, dočekaju završetak rekonstrukcije Gornjostupničke ulice, državne ceste koja je njihova žila kucavica, a za koju je Ulica svetog Benedikta obilazni pravac.

Bruno Perković je govorio i o pokretanju gradnje sekundarne kanalizacije u Gornjem Stupnika do kraja ove godine, o modernizaciji javne rasvjete na području općine, uređenju parka i jezera kod crkve svetog Benedikta te o nizu drugih projekata kojima će javni općinski prostori dobiti novo lice.

Općinski načelnik je izrazio nadu da će napokon i stupnička osnovna škola doći na red za rekonstrukciju jer je broj prvašića u Stupniku iz godine u godinu sve veći, pa je to postala nasušna potreba, koja je prisutna više od 20 godina, ali se dosad u tu školu nije puno ulagalo zbog čega je prilično trošna. Perković očekuje u tome pomoć Zagrebačke županije, kako škola u Stupniku ne bi u jednoj od najrazvijenih županija ostala na niskom stupnju razvijenosti.

Važnost infrastrukturnih ulaganja prati i socijalna osjetljivost općinske uprave. -Povećali smo jednokratnu novčanu pomoć za novorođenčad, u planu je povećanje sufinanciranja boravka djece u vrtićima, a u socijalne potrebe uveli smo dohodovni cenzus što će umirovljenicima s niskim primanjima omogućiti da dostojanstveno žive svoju treću dob – naglasio je stupnički načelnik Bruno Perković. Zahvalio je djeci i mladima koji se od početka svog obrazovanja trude da postignu vrhunske rezultate što je Općina prepoznala dodijelivši im 16 učeničkih i studentskih stipendija što je najviše dosad. Perković je pohvalno govorio i o radu drugih, ponajprije vrijednim i požrtvovnim vatrogasacima te o kulturnjacima i sportašima koji djeluju na području Stupnika.

Uz brojne goste, ovoj svečanoj sjednici nazočio je i zamjenik svetonedeljskog gradonačelnika Davor Nađi, a okupljenima se obratio predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan koji je naglasio kako je za ostvarenje svih planova važan uspješan dogovor izvršne i predstavničke vlasti. Pomoć Stupniku u izgradnji nove osnovne škole, prema Mikuljanovim riječima, ne bi trebala izostati, a predsjednik županijske skupštine pozvao je Stupnjare da se jave na natječaje kojima će Zagrebačka županija u ovoj godini osigurati 87 i pol milijuna nepovratnih sredstava za razne namjene.

JAVNA PRIZNANJA

Na kraju svečanosti dodijeljena su općinska priznanja koja su primili predsjednica i tajnica Udruge umirovljenika Dragica Horvat i Marica Vulje za promicanje društvenog i humanitarnog rada, brigu o bolesnim i socijalno ugroženim umirovljenicima te samačkim i staračkim domaćinstvima kao i za svoje 20-godišnje volontiranje u Udruzi. Za dugogodišnje dobrovoljno djelovanje u području vatrogastva javno priznanje primila je Anka Klemenčić koja je sa svojim suprugom, do izgradnje vatrogasnog doma u Stupniku, u svojoj obiteljskoj kući godinama organizirala vatrogasni stožer i dežurstvo. Za izvanredan uspjeh na natjecanjima i u promicanju klasične glazbe priznanje i novčana nagrada uručeni su Franji Biliću, studentu četvrte godine čembala i druge godine dirigiranja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, među čijim se priznanjima ističe i pobjeda na 12. međunarodnom natjecanju mladih glazbenika “Ferdo Livadić” u Samoboru.

Njegov zahvalni govor uime svih nagrađenih bio je drugačiji od uobičajenih, iznimno motivacijski, poticajan na izvrsnost u onome čime se čovjek bavi. Uime stupničkih stipendista na dodijeljenim stipendijama zahvalila je Ivana Holetić.

GLAZBENI PROGRAM

Program koji je moderirao Mislav Maroević glazbeno su obogatili stupnički KUD Kraluš koji je otpjevao hrvatsku himnu Lijepu Našu, zajedničkim četveroručnim nastupom na glasoviru Franjo Bilići njegova majka Eva Kirchmayer Bilić odsviravši suitu “Mali široki cvijet” hrvatske skladateljice Ivane Lang te grupa Infinitas interpretacijama Hvalospjeva ljubavi i Gibonnijeve skladbe Oprosti.

DJEČJI I KULTURNO-ZABAVNI PROGRAM

U sklopu proslave Dana Općine Stupnike, u subotu, 19. svibnja bit će pripremljen poseban program za djecu koji se u prvom dijelu, od 12 do 15 sati i 30 minuta, sastoji od sportske igraonice, jahanja ponija i drugih zabavnih sadržaja, a u drugom, od 16 sati, od kazališne predstave “Cirkus u životinjskom carstvu” kazališta “Tvornica snova”. Roditelji su pozvani da dovedu djecu na zajedničko druženje i igru u povodu Dana Općine.

U subotu u 20 sati program se nastavlja nastupom Kulturno-umjetničkog društva Kraluš iz Stupnika s gostima, a zabavni program počinje u 21 sat uz koncert Tamburaškog sastava Rapsodija. Za sve posjetitelje bit će osigurani besplatna hrana i piće.

HUMANITARNA AKCIJA “STUPNIK JE UZ VAS”

U sklopu proslave Dana Općine Stupnik organizirana je i humanitarna akcija “Stupnik je uz vas”, koja traje do 10. lipnja, s ciljem prikupljanja pomoći za desetero djece s posebnim potrebama s područja općine Stupnik. Nositelj ove humanitarne akcije je Gradsko društvo Crvenog križa Samobora, Svete Nedelje i Stupnika koje je za tu prigodu otvorilo izdvojeni žiro-račun: HR90 2403 0091 5210 0015 0. Za donacije veće od 200 kuna donator od Općine Stupnik prema vlastitom izboru dobiva umjetničku sliku koju su na Likovnoj koloniji u Stupniku izradili slikari sudionici kolonije. Izložbu slika s kolonije može se od jučer pogledati u prostorijama općinske zgrade u Gornjostupničkoj 33. Izložba je otvorena za javnost u radnom vremenu općinske uprave.

Autor: Edi Kirschenheuter
Preuzeto: www.radiosamobor.hr

Thank you for your upload

Skip to content